Aangeraden Verzekeringen

Deze verzekeringen kan je best echt wel hebben...

Wij helpen je met het selecteren van de juiste soorten verzekeringen in je eigen portfolio. We bekijken alleen de types verzekeringen waarvan wij vinden: "deze heb je echt wel nodig".

Geniet van onze gratis site. We hebben er erg hard aan gewerkt, en we zijn er trots op!

Brandverzekering

Een brandverzekering is voor iedereen aangeraden. Zowel mensen met een eigen huis, mensen met een appartement als huurders van een woning of appartement doen er goed aan om een brandverzekering af te sluiten. Een brandverzekering biedt namelijk dekking tegen de risico's op kosten als gevolg van schade aan de woning of aan de inboedel. Wettelijk is de brandverzekering echter niet verplicht en is iedereen in principe vrij om wel of geen brandverzekering af te sluiten. In de praktijk hebben de meeste mensen echter wel een brandverzekering, omdat deze vaak contractueel verplicht wordt.

Zo dienen huiseigenaren vaak een brandverzekering af te sluiten wanneer ze een financiering aanvragen bij een financiŽle instelling. Zonder brandverzekering is het risico voor de financiŽle instelling te groot dat de huiseigenaar onvoldoende kapitaal achter de hand heeft om een eventuele schade op te vangen. Daarnaast komt het veel voor dat een verhuurder de eis stelt om een brandverzekering af te sluiten. Doet de huurder dit niet, dan komen de kosten aan de woning veelal voor de eigen rekening, iets wat veel huurders niet kunnen betalen. In BelgiŽ is het namelijk zo dat een huurder de woning achter dient te laten in de staat waarin deze destijds is gehuurd. Dit betekent dat eventuele schade door invloeden van buitenaf zelf vergoed dient te worden, of dat hier zelf een verzekering tegen dient te worden afgesloten. Veel verhuurders verplichten de huurder hier daarom toe om zeker te zijn van een vergoeding in geval van schade. De verzekeraar zal uitkeren om de woning opnieuw op te laten bouwen, of de schade te herstellen. De huurder z'n brandverzekering is vaak dus alleen verantwoordelijk voor de inboedel, zeker voor een appartement.

Appartement

De brandverzekering bestaat in principe uit twee delen. Er wordt een brandverzekering afgesloten voor de verzekering van het pand en voor de verzekering van de inboedel. In het geval van een appartement is daarom alleen een persoonlijke brandverzekering voor de inboedel van de woning aangeraden. De verzekering van het gebouw gebeurt doorgaans collectief. De bewoners van de appartementen betalen allen hun eigen deel bij, waardoor de gehele verzekering tezamen betaald zal worden. Een brandverzekering voor de inboedel of de inhoud van het appartement zelf wordt aangeraden, omdat bij diefstal, brand of andere schade de inboedel apart verzekerd dient te zijn.

Het is bij een brandverzekering voor de inboedel aangeraden om de juiste waarde van de inboedel te verzekeren. Wanneer de waarde van de inboedel lager blijkt dat de verzekerde waarde zal er volledig worden uitgekeerd, maar is er natuurlijk jarenlang teveel betaald. Aan de andere kant zal de verzekeraar echter maar gedeeltelijk uitkeren als de waarde van de inboedel hoger ligt dan de verzekerde waarde. Het verzekerde percentage wordt berekend door de verzekeraar en ditzelfde percentage van de schade zal worden uitgekeerd. In beide gevallen komen er dus onnodige kosten voor rekening van de verzekeringnemer. Kies er daarom voor om regelmatig naar de waarde van de inboedel te kijken en het verzekerde bedrag eventueel aan te passen als dit te hoog of te laag ligt. Veel verzekeraars bieden op hun internetsites mogelijkheden om de waarde eenvoudig te berekenen.